EMDR

In onze praktijk kan ik je ook helpen door middel van EMDR. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een methode die je helpt om een trauma te verwerken. Uit onderzoek blijkt dat deze methode werkt.

EMDR richt zich op oogbewegingen. Tijdens een EMDR behandeling roep je een beeld van het trauma op. Hierdoor komt de herinnering in je korte termijn geheugen. Het korte termijn geheugen noemen we ook wel het werkgeheugen. Ondertussen stimuleren we de activiteit tussen je beide hersenhelften door je te vragen de vingerbewegingen te volgen die we voor je ogen heen en weer laten gaan.

EMDR Joke NobelDoordat je je moet focussen op de bewegende vingers en de traumatische gebeurtenis tegelijk, moet het kortetermijngeheugen veel informatie verwerken. Het is zelfs zoveel informatie, dat de traumatische gebeurtenis steeds meer vervaagt en zijn emotionele lading verliest. Hierdoor ben je vaak in staat om anders over die gebeurtenis te denken. Je voelt je steeds minder angstig en somber. Het kan zijn dat er meerdere EMDR-behandelingen nodig zijn om de klachten die je ervaart te verminderen, maar het kan ook dat je na één sessie al ervaart dat het trauma niet meer voelt als een trauma.

Na de behandeling zullen de triggers die je in het heden tegenkwam en die je herinnerden aan de traumatische gebeurtenis ook hun kracht verliezen. Ze worden niet meer ervaren als triggers. Dit omdat het trauma niet meer als trauma opgeslagen is in je lange termijn geheugen.

Sommige mensen zijn bang dat ze na een sessie niet meer weten hoe de gebeurtenis was. Dat is niet zo. Wel is de traumatische lading die de gebeurtenis aan je leven geeft van je afgevallen. 

Na de EMDR-sessie(s) zul je merken dat er meer ruimte is gekomen in je denken en dat er een last van je af is gevallen.

Neem vrijblijvend contact met me op

 

Weglopen voor de pijn maakt je niet een sterk persoon;
wel het er doorheen willen gaan

Neem vrijblijvend contact met me op

Joke Nobel

Joke Nobel

Contextueel Hulpverlener

© 2024 Viviano
Website door Linqq.nl