Informatie over het Process Communication Model

Het Process Communication Model (PCM) is een unieke tool om jezelf en anderen beter te leren kennen. Ik werk er met veel plezier mee. En mijn klanten ook! 'Dit levert mij zoveel op, had ik dit maar veel eerder geweten....' is iets wat ik bijna dagelijks hoor. 

Op 29 mei geef ik een gratis webinar 'kennismaken met PCM'. 

Lees hier meer informatie over het webinar op 11 september

Zes persoonlijkheidstypen

PCM christelijk
PCM onderscheidt zes persoonlijkheidstypen die we allemaal in ons hebben: de Gestructureerd denker, Doorzetter, Rebel, Promotor, Harmoniser en Dromer. In elk van ons staat een andere combinatie van deze zes typen centraal. Hoe deze combinatie bij jou is, wordt duidelijk na het invullen van de PCM-vragenlijst. Deze vragenlijst is de basis van het uitgebreide persoonlijkheidsprofiel. Het PCM-profiel bevat inzicht in jouw kwaliteiten, voorkeuren voor communicatie, motivatie en voorspelbare stresspatronen. Een persoonlijk actieplan met concrete suggesties is onderdeel van het profiel. 

PCM is ontwikkeld door klinisch psycholoog dr. Taibi Kahler. Hij ontdekte o.a. dat je stressgedrag kunt voorspellen en ombuigen. In samenwerking met NASA ontwikkelde hij een gevalideerde vragenlijst, waaruit het Process Communication Model ontstond.

De kracht van PCM

  • PCM is een tool om dagelijks verschil te maken en sterkere relaties te bouwen, met jezelf en anderen.  Inzicht in jouw eigen persoonlijkheid is daarin de eerste stap.
  • PCM is gebaseerd op observatie, vandaaruit is het ontstaan. Met PCM heb je tools in handen voor HOE ik het beste met mezelf kan omgaan en met anderen.
  • Met PCM is stress observeerbaar, voorspelbaar én omkeerbaar. Je kunt interventies doen om contact te herstellen en weerstand om te buigen naar betrokkenheid.
  • PCM is concreet. Het geeft tools en inzicht in wat we zeggen, voelen en doen.
  • PCM kun je toepassen in iedere situatie van het leven.
  • De vragenlijst is gevalideerd (onderzoeken bij NASA 70-er jaren): Het meet wat het zegt te meten. En betrouwbaar: als je de vragenlijst opnieuw invult komt er een vergelijkbaar resultaat uit.

De zes persoonlijkheidstypen uitgewerkt

Elk persoonlijkheidstype in ons heeft zijn eigen kwaliteiten en aandachtspunten. Het is de combinatie die voor jouw unieke stijl en persoonlijkheid zorgt. Geen enkel persoonlijkheidstype is beter of slechter dan de ander. In welke persoonlijkheidstypen herken jij jezelf het meest? En in welke jouw collega’s, medewerkers, cliënten, leerlingen, vrienden en familie.

Gestructureerd denker VivianoGestructureerd denker

Als je veel Gestructureerd denker in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je georganiseerd, verantwoordelijk en houd je van logica. Je wilt weten hoe dingen werken en houdt van een heldere planning.

Lees meer over de Gestructureerd denker

Doorzetter

Als je veel Doorzetter in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je toegewijd, oplettend en gewetensvol. Je staat voor je principes en vindt het fijn om te delen wat voor jou belangrijk is. 

Lees hier meer over de doorzetter

Harmoniser

Als je veel Harmoniser in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je warm, meelevend en sensitief. Je hebt oog voor anderen (soms wat meer dan voor jezelf) en wil graag erkend worden voor wie je bent. 

Lees hier meer over de harmoniser

Dromer

Als je veel Dromer in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je reflectief en kalm en heb je veel verbeeldingskracht. Je hebt rust en ruimte nodig om nieuwe ideeën op te doen en vindt het prettig om alleen te zijn.

Lees hier meer over de dromer

Rebel

Als je veel Rebel in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je spontaan en creatief. Je houdt van humor en speels contact. En doet dingen graag op je eigen manier en het liefst anders dan anders.

Lees hier meer over de rebel

promotorPromotor

Als je veel Promotor in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je overtuigend en charmant. Je zet dingen in beweging en gaat voor uitdaging. Je past je makkelijk aan om je doel te bereiken.

Lees meer over de promotor

Neem contact op voor een gratis adviesgesprek

 

Ervaringen

‘Ik heb met veel plezier de basis- en verdiepingstraining bij Marja gevolgd. Enthousiast en duidelijk legt ze uit hoe je met de PCM-bril naar de wereld kunt kijken. En dat levert verrassende inzichten op! Zowel over jezelf en de manier waarop je communiceert, als over anderen. En hoe je nader tot elkaar kunt komen, als het even blokkeert. Inzicht in stress en hoe je jezelf oplaadt. Zowel privé als in mijn werk heb ik met PCM een gouden instrument in handen om mezelf en anderen beter te begrijpen. Marja heeft me zo enthousiast gekregen dat ik de coachopleiding ben gaan doen om PCM ook in mijn contacten met cliënten te kunnen laten werken.’

Lucy Groen

faalangsttrainer GRIP studiebegeleiding

Wat is het heerlijk om bij Marja een training te volgen! Ze kijkt naar je als persoon en ziet daadwerkelijk waar je krachten en verbeterpunten liggen. Maar bovenal heeft ze oprechte interesse in je persoonlijkheid. PCM geeft mij dagelijks weer de tools om zowel met kinderen als ouders te communiceren. Bepaalde eigenschappen van mensen (lang over iets nadenken bijvoorbeeld) kon ik (een dikke rebel) voorheen niet handelen, terwijl ik nu aan de hand van de theorie die ik heb geleerd veel meer handvatten heb om met dergelijke situaties om te gaan. Weet welke vragen ik wel of niet moet stellen of welke opmerkingen juist wel of niet handig zijn om het denkproces ruimte te kunnen geven. Zo kan ik nog veel meer voorbeelden geven om duidelijk te maken dat deze cursus echt een aanrader is! Bij Marja ben je echt aan het goede adres.

Marieke van Kranenburg

leerkracht basisonderwijs op de Wegwijzer in Overberg

Ik heb niet alleen meer inzicht in mijn eigen persoonlijkheid gekregen, maar ook heb leren herkennen wat mijn valkuilen zijn. Daarnaast heeft het me inzicht gegeven in mijn manier van communiceren en hoe de ander daarop reageert. Ik ben nu ook meer in staat om in lastige situaties op zoek te gaan naar een vorm van communicatie die wel werkt. Marja gaf de training niet alleen op een deskundige manier, maar had ook oog voor de verschillen binnen de groep. Zij kon deze verschillen mooi benoemen en benutten voor het gesprek over verschillende persoonlijkheden en de manier van communiceren die hierbij het beste past. De training was praktisch met veel praktijkvoorbeelden, oefeningen en interactie.

Anne Marie Boon

Gezinshuisouder

Wij werken met werknemers die van hard werken houden en niet te veel zeuren: gewoon je ding doen. Echte doeners. We hebben door het volgen van de PCM-teamtraining een open team gekregen, waardoor iedereen weet hoe een ander in elkaar zit. We hebben meer begrip en vertrouwen in elkaar gekregen. Je medewerkers hebben zelfs meer aandacht nodig dan je klanten, want zij zijn de motor van je bedrijf! Het is belangrijk dat je mensen goed in hun vel zitten: daar draait het om in het leven. Ze nemen het geleerde ook mee naar huis, waardoor ze ook beter leren begrijpen hoe ze zelf zijn maar ook hun medemens. Het zorgt voor een betere communicatie in hun omgeving. Geniet daarvan, kan ik alleen maar zeggen.

Huibert van Dijk

eigenaar van Dijk totaaltuinen

De PCM training heeft zo veel moois gebracht voor mij persoonlijk, voor ons als team en zeker ook voor de bewoners. Ik merk echt een positieve verandering. Je begrijpt elkaar beter en we kunnen nu meer de verbinding met elkaar maken. Dit komt onze samenwerking echt ten goede, we ervaren meer saamhorigheid en gedeelde verantwoordelijkheid. De pcm training en de verdieping geeft zoveel beter zelfinzicht en heeft een enorme meerwaarde in de omgang met de ander. Ik zou het echt iedereen aanraden!

Gerda van Brenk

begeleider bij Parousie

Meer ervaringenSchermafbeelding 2024-04-23 222148
logo Beregening
Logo Den Haag school
Schermafbeelding 2024-04-23 221932
Logo Driestar
logo Gouwe-Academie-Logo's-CMYK_Gouwe-Academie-Logo-Witte-achtergrond
Logo Parousie
logo DRIESTAR-ONDERWIJSADVIES
Logo Lucy
Logo Knikkeracademie


Wil je meer informatie of een gratis adviesgesprek?
Neem dan contact met me op.

Marja Voorsluijs

Marja Voorsluijs

Trainer en teamcoach PCM

© 2024 Viviano
Website door Linqq.nl