PCM

Informatie over het
Process Communication Model

Het Process Communication Model (PCM) definieert zes persoonlijkheidstypen, die we allemaal in ons hebben: de Harmoniser, Gestructureerd Denker, Doorzetter, Dromer, Promotor en Rebel. De opbouw en intensiteit is voor iedereen verschillend. Dit wordt inzichtelijk in je profiel, met hierin je persoonlijkheidshuis. Je persoonlijkheidshuis laat zien hoe jij het liefst communiceert, wat je motiveert - en welk gedrag je laat zien als je negatieve stress ervaart. Ook geeft het de volledige rijkdom van je persoonlijkheid weer. Je begrijpt beter hoe je alle lagen in jezelf kunt benutten. Bijvoorbeeld door ‘de lift te nemen’ naar een persoonlijkheidstype dat goed aansluit bij de voorkeur van degene waarmee je samenwerkt.

Het Process Communication Model (PCM) is een unieke tool om jezelf en anderen te ontcijferen. 
PCM is ontwikkeld door klinisch psycholoog dr. Taibi Kahler. Hij ontdekte o.a. dat je stressgedrag kunt voorspellen en ombuigen. In samenwerking met NASA ontwikkelde hij een gevalideerde vragenlijst, waaruit het Process Communication Model ontstond.

Je kunt je hier inschrijven voor een gratis webinar over PCM.

Met PCM begrijp je:

PCM geeft niet alleen inzicht in gedrag, maar geeft je vooral concrete tools om het te voorspellen. Hierdoor kun je effectiever inspelen op gedrag, zodat je stress beter kunt managen, gerichter kunt motiveren en effectiever communiceert met je omgeving.

PCM christelijk

De zes persoonlijkheidstypen

Elk persoonlijkheidstype in ons heeft zijn eigen kwaliteiten en aandachtspunten, geen enkel type is beter of slechter dan de ander. Het is de combinatie die voor jouw unieke stijl en persoonlijkheid zorgt. In welke persoonlijkheidstypen herken jij jezelf het meest? En in welke jouw collega’s, medewerkers, cliënten, leerlingen, vrienden en familie?

Harmoniser

Als je veel Harmoniser in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je warm, meelevend en sensitief. Je hebt oog voor anderen (soms wat meer dan voor jezelf) en wil graag erkend worden voor wie je bent. 

Lees hier meer over de harmoniser

Gestructureerd denker

Als je veel Gestructureerd denker in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je georganiseerd, verantwoordelijk en houd je van logica. Je wilt weten hoe dingen werken en houdt van een heldere planning.

Lees hier meer over de gestructureerd denker

Doorzetter

Als je veel Doorzetter in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je toegewijd, oplettend en gewetensvol. Je staat voor je principes en vindt het fijn om te delen wat voor jou belangrijk is. 

Lees hier meer over de doorzetter

Dromer

Als je veel Dromer in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je reflectief en kalm en heb je veel verbeeldingskracht. Je hebt rust en ruimte nodig om nieuwe ideeën op te doen en vindt het prettig om alleen te zijn.

Lees hier meer over de dromer

Rebel

Als je veel Rebel in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je spontaan en creatief. Je houdt van humor en speels contact. En doet dingen graag op je eigen manier en het liefst anders dan anders.

Lees hier meer over de rebel

Promotor

Als je veel Promotor in je persoonlijkheidshuis hebt, ben je overtuigend en charmant. Je zet dingen in beweging en gaat voor uitdaging. Je past je makkelijk aan om je doel te bereiken.

Lees meer over de promotor