EMDR

EMDR

In onze praktijk kan ik je ook helpen door middel van EMDR. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een methode die je helpt om een trauma te verwerken. Uit onderzoek blijkt dat deze methode werkt.

EMDR richt zich op oogbewegingen. Tijdens een EMDR behandeling roep je een beeld van het trauma op. Hierdoor komt de herinnering in je korte termijn geheugen. Het korte termijn geheugen noemen we ook wel het werkgeheugen. Ondertussen stimuleren we de activiteit tussen je beide hersenhelften door je te vragen de vingerbewegingen te volgen die we voor je ogen heen en weer laten gaan.

Doordat je je moet focussen op de bewegende vingers en de traumatische gebeurtenis tegelijk, moet het kortetermijngeheugen veel informatie verwerken. Het is zelfs zoveel informatie, dat de traumatische gebeurtenis steeds meer vervaagt en zijn emotionele lading verliest. Hierdoor ben je vaak in staat om anders over die gebeurtenis te denken. Je voelt je steeds minder angstig en somber. Het kan zijn dat er meerdere EMDR-behandelingen nodig zijn om de klachten die je ervaart te verminderen, maar het kan ook dat je na één sessie al ervaart dat het trauma niet meer voelt als een trauma. 

Sommige mensen zijn bang dat ze na een sessie niet meer weten hoe de gebeurtenis was. Dat is niet zo. Wel is de traumatische lading, waardoor het je leven beheerst, van je afgevallen.