Wat een burn-out te maken heeft met een bankrekening

Wellicht hoor jij het ook regelmatig: 'hij is even gestopt met werken, waarschijnlijk overspannen of een burn-out'; 'ze trekt het allemaal niet meer'.

Het zou ook zomaar kunnen dat het over jou gaat of over iemand uit jouw familie of vriendenkring. Grote kans zelfs: volgens de statistieken heeft 1 op de 7 mensen in Nederland verschijnselen die horen bij een burn-out.

Pas hoorde ik een prachtige vergelijking over burn-out en een bankrekening. Ik neem jullie in deze nieuwsbrief graag mee in deze vergelijking.
 

Burn-out en een bankrekening

Als het goed is, heb je geld op je bankrekening staan. Je geeft geld uit en er komt ook geld bij. 
Je weet: als je meer geld uitgeeft dan op je bankrekening staat, dan heb je een schuld. 
Het is de bedoeling dat je er dan weer voor zorgt dat er meer geld bij komt, zodat je niet meer rood staat. Je moet dus weer aflossen. Als dit af en toe een keer gebeurt, heeft dit niet zoveel gevolgen voor je dagelijks leven. Als je te lang te veel geld uitgegeven hebt, is dit wel bepalend voor het leven van alle dag. Je loopt misschien zelfs het risico dat je in de schuldsanering terecht komt. Je moet dan echt keuzes maken over waar je je geld aan uit geeft. 

Een burn-out kun je vergelijken met een energie-schuld. Gedurende langere tijd heb je meer energie uitgegeven dan dat er binnen is gekomen. En ja, voor je het weet is op een gegeven moment je energie-bankrekening helemaal leeg... Belangrijk om dan met deze vragen aan de slag te gaan: Hoe komt het dat de energie-rekening leeg is? Hoe krijg ik die weer gevuld en hoe houd ik hem gevuld?
 

Energie saldo

Bij de bank is het eenvoudig om er achter te komen wat je saldo is: het staat zwart op wit. 
Hoe zit dat met ons? Hoe weet je hoeveel energie je hebt? Dat is heel lastig te meten: hoe meet je het eigenlijk? Het is heel subjectief. Je kunt de ene dag ook meer energie hebben dan de andere dag. Het hangt van zoveel dingen af. Er kan zomaar iets gebeuren waardoor je saldo flink omlaag schiet. 

De grote schommeling in je energie saldo kan heel verwarrend zijn voor de mensen die om iemand met een burn-out staan: "Vorige week kon je wel naar die verjaardag, waarom kun je vandaag dan niet?" Ook voor degene met een burn-out is het heel frustrerend. Grote kans dat hij/zij zich ook onbegrepen en machteloos voelt. 

Belangrijk voor de persoon met burn-out is dan met deze vragen aan de slag te gaan: hoe komt het dat de energie-rekening leeg is? Hoe krijg ik die weer gevuld en hoe houd ik hem gevuld? 
Graag lopen we met je mee in deze zoektocht. We luisteren naar je verhaal en geven je inzicht in wat er gebeurt en geven je tools in handen om op een gezonde manier uit je burn-out te komen.

Er is nog veel meer te vertellen over een burn-out. En dat gaan we ook doen! Kijk in onze agenda wanneer er weer een informatie-avond over burn-out is. We staan dan stil bij de volgende vragen:
  • Wat is een burn-out?
  • Wat zijn de oorzaken van een burn-out?
  • Hoe voorkom je een burn-out?
  • Hoe lang duurt het voordat iemand 'genezen' is van een burn-out?
  • Wat heeft iemand met een burn-out nodig? 
  • Wat hebben familieleden/ vrienden van iemand met een burn-out nodig? 
Van harte welkom!

Naar het overzicht

 
Joke Nobel

Soms moet je alles
opzij leggen en gewoon
eerst even voor jezelf zorgen

Joke Nobel

Contextueel Hulpverlener

Marja Voorsluijs

Als je jezelf en de ander begrijpt en accepteert, heb je veel meer geduld met de ander én met jezelf

Marja Voorsluijs

Trainer en teamcoach PCM

Op de hoogte blijven?

Volg ons op instagram

© 2024 Viviano
Website door Linqq.nl