Tuinieren in je levenstuin

Tuinieren in je levenstuin

Tuinieren in je levenstuin

Het zal je maar gebeuren: je hebt een prachtige tuin waar je heel blij mee bent. Er staan bloemen die je met zorg uitgekozen hebt en die je goed verzorgt. Ineens ontdek je het gezicht van de buurvrouw boven de schutting. In haar hand houdt ze een bak met bloemen en zegt: "Deze bloemen zijn voor jou. Ik vind ze mooier dan die je er nu hebt staan. Ze passen ook beter in jouw tuin! Je pakt ze aan en stamelt nog een bedankje. Al kijkend naar de bloemen kom je tot de conclusie dat je ze helemaal niet zo mooi vindt. Je vraagt je af wat je hier nu uiteindelijk mee moet.

Jouw buurvrouw aan de andere kant van de schutting heeft ook een mening over jouw tuin. Op een dag gooit ze onkruid over de schutting. Ze roept er bij: "Weg met je eigen bloemen, poot dit maar in je tuin.Herkenbaar?

Vier aspecten rondom het beeld van de levenstuin

Bloemen

De bloeiende bloemen in jouw tuin vertegenwoordigen de dingen die jij belangrijk vindt in je leven. Een greep uit de bloemen in de levenstuin van verschillende mensen: respect hebben, eerlijkheid, God dienen, geduld, liefde, mijn talenten gebruiken.

Onkruid

In het voorbeeldverhaal gooit de buurvrouw onkruid in de tuin. Onkruid kan op verschillende manieren in je tuin terecht komen. Soms is het er al voordat jij er erg in hebt. Onkruid, in de vorm van boosheid, roddel, oneerlijkheid, jaloezie, enz. De vraag is... wat wil jij? wat doe jij met dat onkruid in jouw tuin?

De schutting

Een schutting in de tuin betekent uiteindelijk een grens. Jouw verantwoordelijkheden liggen binnen die grenzen. Dat is de plek van 'tuinonderhoud'. Jij plant bloemen en wiedt onkruid. Jij besluit of aangeboden bloemen een plaats krijgen in jouw tuin. Aan hoe je onkruid het meest effectief kunt bestrijden.

De poort

De poort geeft anderen toegang tot jouw tuin. Mensen die jij ontmoet in jouw levenstuin krijgen de gelegenheid om met jou te genieten van jouw levenstuin. Daarnaast is samen onkruid wieden, samen stilstaan en de kracht uit de tuin van de ander ontvangen een effectief middel om onze levenstuin te onderhouden en meer en meer tot bloei te laten komen. Wie laat jij binnen door de poort?

In het voorbeeld gebruikten we het beeld van een buurvrouw die inspraak wil hebben in jouw tuin. Maar hoe zit dat met familie en jouw eigen levenstuin? We wensen je een bloeiende levenstuin! 

Naar het overzicht