Tegenovergestelde karakters zijn een zegen

Tegenovergestelde karakters zijn een zegen!

Bovenstaande zin las ik in het boek 'Rijkdom van karakters' van Cock Grandia en Jentine Bogerd-Grandia. Een prikkelende stelling die tot nadenken stemt. Tegenovergestelde karakters een zegen?Hoe merk ik dat? Hoe kan ik daarmee instemmen? Wanneer ik ontdek dat er binnen families mensen zijn, met tegenovergestelde karakters, die elkaar juist nooit meer willen zien? Wanneer ik collega's zie die elkaar ontlopen? Wanneer ik geconfronteerd word met de kwetsbaarheid en gebrokenheid binnen het huwelijk? 'Wat een zegen had moeten zijn, is voor velen tot een last geworden', is een realiteit die ook de schrijvers onder ogen zien. En toch: tegenovergestelde karakters zijn een zegen! Even meedenken: Hoe zou het zijn als iedereen met hetzelfde karakter gezegend zou zijn? Iedereen op dezelfde manier reageert zoals jij? Je omgeving er net zo van geniet om op de achtergrond te functioneren als jij? Iedereen met dezelfde gaven van leiding geven gezegend is als jij. Zou dat uiteindelijk een zegen zijn? De vraag is hoe jij omgaat met tegenovergestelde karakters en de zegen ervan gaat ervaren.

Vier manieren hoe je om kunt gaan met tegenovergestelde karakters

1. “De ander moet veranderen.”
Als de ander nu eerst eens nadenkt, voordat zij wat zegt, zou de communicatie soepeler verlopen. Wanneer mijn collega minder dominant zou zijn, dan zou ik tegenovergestelde karakters als een zegen kunnen gaan ervaren.
Laat de ervaring van velen nu juist zijn dat deze manier 'helaas' niet werkt. Het is duidelijk  dat jij een ander ten diepste niet kunt veranderen. 

2. "Ik ben nu eenmaal zo” 
En… ik kan mezelf toch niet veranderen! Deze zin hoor ik regelmatig. Accepteer mij maar gewoon zoals ik ben! Daarmee wordt de verantwoordelijkheid voor het gedrag bij de ander gelegd.
Het roept de vraag bij mij op: “Wat maakt gedrag veranderen zo lastig? Dichterbij: Wat is voor jou een knelpunt in het veranderen van gedrag? Wanneer ik niet wil veranderen is dat uiteindelijk tot zegen voor mezelf? Tot zegen voor de ander? Tot eer van God?

3. “Ik pas me aan en verlies daarbij voortdurend eigen grenzen uit het oog!” 
Deze manier staat haaks op de bovenstaande manieren van omgaan met tegenovergestelde karakters. Gedachten als: 'Ik vind het eigenlijk niet fijn als hij zo met mij omgaat, maar ja...' 'Ik zal me wel aanpassen, zo voorkom ik in ieder geval ruzie.' 'Het voelt niet oké, maar het zal wel aan mij liggen.' 'Ik zal wel de minste zijn.' zullen herkenbaar zijn wanneer dit aan sluit bij jouw leven.
In ons leven mogen we dienen, maar is dat hetzelfde als ‘altijd de minste zijn’?

4. ”Leven vanuit de houding van genade en waarheid!”
Ik geloof dat hier de sleutel ligt. Henry Cloud beschrijft deze houding in zijn boek '4 stappen naar een sterke identiteit'.
Dit gedrag wordt gekenmerkt door een milde houding naar jezelf en een milde houding naar anderen. Daarbij is er zicht op grenzen van jezelf en grenzen van de ander. Herken je deze combinatie van genade én waarheid in jouw leven?

Dankzij mijn grenzen, ervaar ik ruimte!

Wat ons betreft een goed begin vanaf vandaag: Je bewust worden van hoe je omgaat met jezelf en met tegenovergestelde karakters.

Een houding van genade en waarheid gewenst!

Naar het overzicht

 
Joke Nobel

Soms moet je alles
opzij leggen en gewoon
eerst even voor jezelf zorgen

Joke Nobel

Contextueel Hulpverlener

Marja Voorsluijs

Als je jezelf en de ander begrijpt en accepteert, heb je veel meer geduld met de ander én met jezelf

Marja Voorsluijs

Trainer en teamcoach PCM

Op de hoogte blijven?

Volg ons op instagram

© 2024 Viviano
Website door Linqq.nl