Nadenken over denken

Nadenken over denken

Nadenken over denken

Hoe komt deze auto eruit? 

Zodra je dit plaatje met deze vraag ziet, wordt direct je denken geactiveerd. In gedachten ga je op zoek naar een oplossing. Het kan zijn dat je gedachten zich richten op het denken in kansen en mogelijkheden. Bij een ander zullen het vooral de belemmeringen zijn die de boventoon voeren bij het beantwoorden van deze vraag. Ons denken wordt gekenmerkt door verrassende veelzijdigheid. Dat is mooi en kan tegelijkertijd ingewikkeld zijn. Wanneer mijn denken tegenovergesteld is aan het denken van de ander kan er een conflict ontstaan. En ja, wat doe je dan?

In deze blog nemen we je graag mee in het denken over denken. Als toegift lees je hoe deze auto uit het water komt.

Jouw gedachten zijn niet de waarheid

'Jouw gedachten zijn niet de waarheid'. Ervaar je deze zin als aanval of voelt het als bevrijding?Wanneer we ervan overtuigd zijn dat onze gedachten bijna altijd de waarheid zijn en we komen erachter dat iemand anders aan die gedachten twijfelt, kan dat voelen als persoonlijke aanval. Wanneer we ontdekken dat onze gedachten niet dé waarheid zijn, ontstaat er ruimte om actief te luisteren naar de ander en eigen gedachten ter discussie te stellen. We gaan verbinding met de ander ervaren en er komt ruimte voor groei.

Naar aanleiding van bovenstaande tekst een paar denkvragen voor je:

* Hoe ervaar jij jouw gedachten in relatie tot de waarheid?

* Hoe zit het met jouw overtuiging als het gaat om het waarheidsgehalte van jouw denken?

* Zijn jouw gedachten de waarheid?

Ja, en dan nu nog de oplossing van het raadsel. Een jongetje loopt de plas water in en tilt zijn speelgoedauto met één hand op. Hoe ingewikkeld kunnen we soms denken...

Naar het overzicht