Ik ben zo moe

'Ik word er echt niet goed van… Ik trek het niet… Niemand snapt wat voor impact dit op mij heeft… Ik ben zo moe van alles...'

Het zijn zomaar wat zinnen die ik de afgelopen tijd in gesprekken gehoord heb. Niet alleen tijdens coachings- en hulpverleningsgesprekken, maar ook bij ontmoetingen op straat, in de supermarkt en met bekenden. Ik zou de rij nog aan kunnen vullen met veel meer van zulke uitspraken. En ze gaan allemaal over hetzelfde: de coronacrisis die gevolgen heeft voor het persoonlijk welbevinden van de mensen die ik spreek.

Misschien herken je het bij jezelf. Lees dan verder over hoe je hier mee om kunt gaan. 
We nodigen je ook uit om verder te lezen als je het niet herkent. De kans is namelijk best groot dat het gaat over iemand in jouw directe omgeving. 

Gevolgen voor jou en voor mensen om je heen

Wat kunnen ogenschijnlijk kleine veranderingen grote gevolgen hebben voor ouders. Een puber die hele dagen thuis zit, nog steeds, omdat er bij een aantal opleidingen bijna alleen online les gegeven wordt. Een huisgenoot die thuis ‘een kantoor heeft ingericht’ beneden aan tafel of ergens op een zolderkamer. Kinderen die wel naar school gaan, maar als de één net naar school gaat, komt de ander net weer thuis. Om maar te zwijgen over de letterlijke rommel die dit alles met zich meebrengt.

Je hebt het gevoel dat je nu helemaal niet meer even rustig kunt gaan zitten, omdat je al snel de vraag krijgt of je niets te doen hebt of een vraag of je even kunt helpen, want jij bent toch beschikbaar voor het oog.

Of je zit juist alleen thuis en je sociale contacten hebben erg geleden onder de coronacrisis. Nu er iets meer mag, vind je het lastig om de draad weer op te pakken. Je hebt ervaren hoe je teruggeworpen werd en wordt op jezelf.

Allemaal begrijpelijke en tegelijkertijd vervelende situaties die je het gevoel kunnen geven dat je aan het einde van je energie bent gekomen.

Tijd om op te staan

Het kan lijken dat er geen andere keuze is dan dit te aanvaarden als een gegeven. In je hoofd zet je een punt in plaats van een komma. En die punt is funest. Die punt zorgt dat er geen actie komt. En geen actie betekent dat je energielevel niet gaat stijgen. Als je een komma zet, geef je jezelf de ruimte om breder te kijken dan de weg 'onmogelijk'.

Het kan zijn dat je anderen nodig hebt voor die bredere kijk, omdat je zelf niet kunt bedenken hoe het anders zou kunnen. Je zit in je eigen denkpatroon waar je lastig uit komt. Zet de stap naar iemand die met je mee wil denken. De dingen die je niet naar buiten brengt, kunnen vast gaan zitten van binnen. Terwijl er over praten mogelijkheden kan geven die je niet had bedacht.

Het is belangrijk dat jouw energie weer in balans komt. Daar dragen ook wij graag ons steentje aan bij. Ook als er nog andere dingen spelen dan de gevolgen van de coronacrisis. Bel, app of mail ons gerust.

Naar het overzicht

 
Joke Nobel

Soms moet je alles
opzij leggen en gewoon
eerst even voor jezelf zorgen

Joke Nobel

Contextueel Hulpverlener

Marja Voorsluijs

Als je jezelf en de ander begrijpt en accepteert, heb je veel meer geduld met de ander én met jezelf

Marja Voorsluijs

Trainer en teamcoach PCM

Op de hoogte blijven?

Volg ons op instagram

© 2024 Viviano
Website door Linqq.nl