Commentaar verzekerd

Commentaar verzekerd

Non-stop commentaar: Waarop? Op alles! Je eetgedrag, je huis, je opvoeding, je...

Wat moet je hiermee en wat wil je ermee? We nodigen je uit mee te denken over je Innerlijke Criticus. Wat is zijn kracht en waar liggen valkuilen?

'Een vriend die mij mijn falen toont'. Volgens de theorie van Ik (k)en mijn ikken (J. Budde, K. Brugman, B. Collewijn) kent vrijwel ieder mens die innerlijke commentaarstem. Een stem die jou voortdurend op je fouten en gebreken wijst. Als een radio die non-stop van zich laat horen.Herken jij het?Je Innerlijke Criticus die je permanent van commentaar voorziet? De toon van de Innerlijke Criticus is verschillend. Bij de één klinkt hij mild, terwijl hij bij de ander flink uit de hoek kan komen.Een paar voorbeelden:"Hou je mond maar tijdens de vergadering. Er komt toch alleen maar onzin uit. "Dat gesprek heb je niet handig aangepakt. Ik hoop dat je ervan leert. "Kun je niet beter aan het werk gaan in plaats van tijd nemen voor jezelf?

Op welke manier er je een situatie ook aanpakt, je Innerlijke Criticus zal nooit tevreden zijn. Daarnaast houdt hij van overdrijven.Ervaar jij deze Criticus als vermoeiend en frustrerend? Dan nodigen we je uit om verder te lezen en te ontdekken dat hij ook zeker van betekenis kan zijn voor jou! En dat je hem kunt zien als een vriend die jou je falen toont!

Plezier hebben van je Innerlijke Criticus

Je Innerlijke Criticus is simpelweg heel functioneel. Zonder zelfkritiek zou je namelijk niet snel uitgedaagd worden om te reflecteren op jouw gedrag. Daarnaast behoedt hij je voor gedrag, waardoor je in de problemen komt. Bijvoorbeeld door te zeggen dat je te hard rijdt. En na het horen van je Innerlijke Criticus vermoeden we dat je je rijtempo aanpast. De Innerlijke Criticus handelt vanuit een intense bezorgdheid. Er is veel winst te halen als je erachter komt waar hij zich zo'n zorgen over maakt. Wanneer je bijvoorbeeld weet dat je Innerlijke Criticus bang is dat anderen je dom vinden als je een fout maakt, kun je dit relativeren. 'Je hoeft niet perfect te zijn om gewaardeerd te worden.'Je kunt plezier van je Innerlijke Criticus hebben door in te zien dat het 'maar' een stem(metje) in je is. Je kunt de situatie dan als het ware meer van een afstand bekijken.

Mijn Innerlijke Criticus zegt nu dingen als: "Je kunt het hier toch niet bij laten in deze blog? Er is toch nog veel meer te zeggen hierover? Denk je echt dat mensen hier wat mee kunnen? Mijn antwoord hierop: "Er is inderdaad nog veel meer over te zeggen en ik vind het ook erg leuk om mensen te leren plezier aan hun Innerlijke Criticus te laten beleven. Toch laat ik het hierbij." Wanneer je er meer over wilt weten, weet je me te vinden!

Naar het overzicht