Teamtraining

In jouw team is iedereen verschillend. In theorie mooi, maar in de praktijk kunnen die verschillen echter ook vaak een bron van frustratie zijn in plaats van een verrijking. Mensen begrijpen elkaars motieven niet en veroordelen elkaar.

Met de meeste collega's kun je prima door één deur, maar net bij die ene collega gaat dat helemaal niet. Je baalt van hem, omdat hij zo dominant is. Je gaat er ook flink tegenin, maar dat werkt averechts. Of je laat het juist maar gebeuren en trekt je terug: ik kan er toch niet tegenop. 

Wil je dat je elkaar beter gaat begrijpen en dat de samenwerking verbetert? Lees dan verder over de teamtrainingen die ik geef in diverse branches: o.a. tuinbouw, ict, onderwijs, gezondheidszorg. Het maakt eigenlijk niet uit waar je werkzaam bent: je wilt een team waar  begrip voor elkaar is, open communicatie, efficiënte samenwerking en plezier. Al deze aspecten kunnen aan de orde komen bij de teamtrainingen.

Wat levert training op

Een training maak ik altijd op maat: afgestemd op de verwachtingen en behoeften van de opdrachtgever. 
Tijdens een teamtraining maak ik gebruik van het Process Communication Model (PCM).

Lees hier meer over PCM

Trainer Marja

Voorbeelden resultaat teamtraining

Twee voorbeelden van een positieve ontwikkeling die bij teams  tot stand is gekomen na het volgen van een teamtraining:

Team van: ruis in het team en de vinger er niet op kunnen leggen wat er aan de hand is
Naar:  minder ruis in het team. En als er ruis is, snappen we waar het vandaan komt en weten we wat we eraan kunnen doen.

Teamlid van: irritatie over andere teamleden
Naar: ik kan nu makkelijker met iedereen omgaan en snap mezelf en anderen nu beter.


Resultaten van een teamtraining

We richten ons met deze teamtraining op de volgende resultaten:

Teamontwikkeling
Start &
PCM Profiel
Leer jezelf en je team kennen 1 dag
Module 1 Beter
samenwerken
1 dagdeel
Module 2 Presteren
onder druk
1 dagdeel
Module 3 Integratie in de
dagelijkse praktijk
1 dagdeel
Module 4 Onze omgang met
onze klanten en
andere relaties
1 dagdeel
Leiderschaps
coaching
Borging
in onze dagelijkse
samenwerking

Een voorbeeld van een teamtraject

Stap 1: Start & PCM profiel  - Leer jezelf en je team kennen

Iedere deelnemer ontvangt voorafgaand aan de eerste bijeenkomst een link naar de PCM-vragenlijst. Deze vragenlijst is de basis van het uitgebreide persoonlijkheidsprofiel. Het PCM-profiel bevat inzicht in jouw kwaliteiten, voorkeuren voor communicatie, motivatie en voorspelbare stresspatronen. Een persoonlijk actieplan met concrete suggesties is onderdeel van het profiel. Dit persoonlijke PCM-profiel wordt uitgereikt op deze dag en loopt als rode draad door het teamtraject.

De focus van deze dag ligt op het vergroten van zelfinzicht en onderling begrip. Vragen die aan de orde kunnen komen:

Stap 2: Modulen

Module 1: Versterk communicatie en motivatie: hoe werken we samen?

De focus van deze module ligt op het krachtig en met plezier samenwerken. We maken een  actieplan voor het team op gebied van samenwerking en communicatie. We staan stil bij:

Module 2: Stress en miscommunicatie – hoe blijven we presteren onder druk?

In deze bijeenkomst ligt de focus op hoe we blijven presteren onder druk. We gaan ook dieper in op de stresspatronen van de verschillende persoonlijkheidstypen.
Deze vragen staan centraal:

Module 3: Integratie in de dagelijkse praktijk

Nu hebben we meer inzicht in elkaar, maar wat betekent dit voor onze dagelijkse samenwerking? Waar lopen we tegenaan en wat gaat makkelijk? Wat zijn actuele thema’s die spelen en hoe kun je hier mee omgaan?

Module 4: Onze omgang met onze klanten en andere relaties

De focus van deze module ligt op het toepassen van de PCM-tools bij onze doelgroep.

Stap 3: Coaching en borging
A. Leiderschapscoaching

Een groot deel van het succes van een omgeving waarin iedereen kan floreren ligt bij de leiders van de organisatie. Veerkracht en flexibiliteit in dagelijks leiderschap zijn essentieel om je team te begeleiden in hun ontwikkeling. In sessies (hoeveel?) van 2 uur bespreken we persoonlijke doelen en cases en koppelen dit aan jouw persoonlijkheidsprofiel en het team-profiel.

B. Borging in onze dagelijkse samenwerking

De teamontwikkeling is pas echt effectief als je de vaardigheden blijft gebruiken en borgt. Investeren in teamontwikkeling en leiderschap is geen eenmalige keuze, het vraagt blijvend aandacht. Van het management en van alle teamleden. Hoe houden jullie dit vast? We bieden hiervoor verschillende ondersteunende opties.

Neem contact op voor een gratis adviesgesprek

 

Ervaringen

De PCM training heeft zo veel moois gebracht voor mij persoonlijk, voor ons als team en zeker ook voor de bewoners. Ik merk echt een positieve verandering. Je begrijpt elkaar beter en we kunnen nu meer de verbinding met elkaar maken. Dit komt onze samenwerking echt ten goede, we ervaren meer saamhorigheid en gedeelde verantwoordelijkheid. De pcm training en de verdieping geeft zoveel beter zelfinzicht en heeft een enorme meerwaarde in de omgang met de ander. Ik zou het echt iedereen aanraden!

Gerda van Brenk

begeleider bij Parousie

Ik heb niet alleen meer inzicht in mijn eigen persoonlijkheid gekregen, maar ook heb leren herkennen wat mijn valkuilen zijn. Daarnaast heeft het me inzicht gegeven in mijn manier van communiceren en hoe de ander daarop reageert. Ik ben nu ook meer in staat om in lastige situaties op zoek te gaan naar een vorm van communicatie die wel werkt. Marja gaf de training niet alleen op een deskundige manier, maar had ook oog voor de verschillen binnen de groep. Zij kon deze verschillen mooi benoemen en benutten voor het gesprek over verschillende persoonlijkheden en de manier van communiceren die hierbij het beste past. De training was praktisch met veel praktijkvoorbeelden, oefeningen en interactie.

Anne Marie Boon

Gezinshuisouder

Wij werken met werknemers die van hard werken houden en niet te veel zeuren: gewoon je ding doen. Echte doeners. We hebben door het volgen van de PCM-teamtraining een open team gekregen, waardoor iedereen weet hoe een ander in elkaar zit. We hebben meer begrip en vertrouwen in elkaar gekregen. Je medewerkers hebben zelfs meer aandacht nodig dan je klanten, want zij zijn de motor van je bedrijf! Het is belangrijk dat je mensen goed in hun vel zitten: daar draait het om in het leven. Ze nemen het geleerde ook mee naar huis, waardoor ze ook beter leren begrijpen hoe ze zelf zijn maar ook hun medemens. Het zorgt voor een betere communicatie in hun omgeving. Geniet daarvan, kan ik alleen maar zeggen.

Huibert van Dijk

eigenaar van Dijk totaaltuinen

‘Ik heb met veel plezier de basis- en verdiepingstraining bij Marja gevolgd. Enthousiast en duidelijk legt ze uit hoe je met de PCM-bril naar de wereld kunt kijken. En dat levert verrassende inzichten op! Zowel over jezelf en de manier waarop je communiceert, als over anderen. En hoe je nader tot elkaar kunt komen, als het even blokkeert. Inzicht in stress en hoe je jezelf oplaadt. Zowel privé als in mijn werk heb ik met PCM een gouden instrument in handen om mezelf en anderen beter te begrijpen. Marja heeft me zo enthousiast gekregen dat ik de coachopleiding ben gaan doen om PCM ook in mijn contacten met cliënten te kunnen laten werken.’

Lucy Groen

faalangsttrainer GRIP studiebegeleiding

Meer ervaringenlogo DRIESTAR-ONDERWIJSADVIES
Logo Parousie
Logo Lucy
Schermafbeelding 2024-04-23 221932
Logo Knikkeracademie
logo Gouwe-Academie-Logo's-CMYK_Gouwe-Academie-Logo-Witte-achtergrond
Schermafbeelding 2024-04-23 222148
Logo Den Haag school
Logo Driestar
logo Beregening


Wil je meer informatie of een gratis adviesgesprek?
Neem dan contact met me op.

Marja Voorsluijs

Marja Voorsluijs

Trainer en teamcoach PCM

© 2024 Viviano
Website door Linqq.nl