Hoe laad jij je batterij op?

Hoe laad jij je batterij op?

Hoe laad jij je batterij op? 

"Hoe laad jij je batterij op?" Of: "Waar krijg jij nu energie van?" Een paar grote ogen kijken me aan en het blijft een poosje stil. En dan komt het antwoord: "Geen idee!"
Deze vragen stel ik regelmatig in een coachingsgesprek en heel vaak krijg ik een soortgelijk antwoord.
En dat terwijl het zo belangrijk is dat je accu goed opgeladen is! Werk aan de winkel dus.

Het is (bijna) vakantietijd: tijd om je accu op te laden! Of raakt je batterij juist leeg door de vakantie?  

We nemen je graag mee naar oplaadpunten! 
 

De acht psychologische behoeften

Binnen Process Communication gaan we ervan uit dat er als het ware acht stopcontacten zijn om je interne batterij op te laden. Die stopcontacten noemen we psychologische behoeften. Afhankelijk van je persoonlijkheid laad je van het vervullen van de ene psychologische behoefte meer op dan van de ander. 
De acht psychologische behoeften: 
  • Erkenning voor werk: van anderen of jezelf horen dat je goed werk hebt geleverd. Tijdens de vakantie kan dat bijvoorbeeld ook zijn waardering omdat je een goede route hebt uitgestippeld naar een bestemming of een leuk adresje hebt gevonden om wat te eten.
  • Tijdstructuur: het plannen van je dag met daarbij voldoende ruimte in je planning voor dingen waar je anders niet aan toe komt.
  • Erkenning voor overtuiging: ruimte voor jouw mening en overtuiging krijgen of organiseren. Met iemand discussiëren over een voor jou belangrijk onderwerp of een goed boek lezen.
  • Erkenning voor persoon: horen en voelen dat jij als persoon belangrijk bent, ertoe doet. Tijd doorbrengen met mensen van wie je houdt.
  • Zintuiglijke prikkeling: letterlijk het prikkelen van jouw zintuigen, door bijvoorbeeld lekker buiten te zijn in de natuur en naar mooie muziek te luisteren.  
  • Alleen zijn: ruimte helemaal voor jou alleen. In je eentje een stuk wandelen. Even helemaal niets hoeven.
  • Contact: afwisseling en humor. Verrassende dingen en iedere keer iets nieuws beleven.
  • Uitdaging: positieve uitdaging met wat risico. Graag zelfs.   

Welke behoefte(n) ga jij echt aandacht geven de komende tijd?

 

Naar het overzicht