PCM training

 

Training: Leer je persoonlijkheid kennen en effectief met stress omgaan (Basistraining Process Communication Model)

Met de meeste collega's kun je prima door één deur, maar net bij die ene collega gaat dat helemaal niet. Je baalt van hem, omdat hij zo dominant is. Je gaat er ook flink tegenin, maar dat werkt averechts. Of je laat het juist maar gebeuren en trekt je terug: ik kan er toch niet tegenop. 

Je begrijpt niets van die ene cliënt. Hoe kan het dat je collega prima contact met haar heeft en het jou maar niet lukt om echt verbinding te maken? 

Elke keer trap je er weer in: als het wat drukker is op je werk, ga je in plaats van delegeren het werk zelf maar doen. Dan gebeurt het in ieder geval goed... Maar soms is het ook wel erg veel en kom je niet toe aan ontspanning. 

Loop je er tegenaan dat je je collega's, leerlingen, cliënten en familieleden soms of vaak niet begrijpt? Dat je geen écht contact met hen hebt? Wil je meer over hen leren? Wil je ook meer weten over jezelf en hoe jij met stress om kunt gaan? 

Dan is deze driedaagse training zeker wat voor jou!

Resultaat van de training

Process Communication Model

Tijdens deze training maken we gebruik van het Process Communication Model (PCM). Het is een unieke tool om jezelf en anderen te ontcijferen. 
PCM is ontwikkeld door klinisch psycholoog dr. Taibi Kahler. Hij ontdekte o.a. dat je stressgedrag kunt voorspellen en ombuigen. In samenwerking met NASA ontwikkelde hij een gevalideerde vragenlijst, waaruit het Process Communication Model ontstond.
Je ontvangt een persoonlijk PCM persoonlijksprofiel. Dit geeft een gedetailleerde beschrijving van je persoonlijkheid, kwaliteiten, communicatiestijlen en stresspatronen. Dit profiel loopt als rode draad door de training.

Je krijgt inzicht in de logica en toepassingsmogelijkheden van het model. Je leert de waarde van het model kennen in lastige situaties op communicatie- en samenwerkingsgebied. Je past net verworven kennis toe tijdens leuke en waardevolle oefeningen en reflecteert op jouw eigen praktijksituaties. Samen met andere deelnemers ontdek je waar jouw kracht ligt en hoe je nog makkelijker contact kunt leggen, ook met degenen waar je nu moeite mee hebt. Je neemt concrete handvatten mee om direct mee aan de slag te gaan en vergroot hiermee jouw persoonlijke effectiviteit en die van de mensen om je heen.

Dit is PCM

We kunnen allemaal op een positieve manier met elkaar omgaan. Maar als we onder druk staan, raken we soms geërgerd, chagrijnig, of sluiten we ons zelfs helemaal af. Dit kan leiden tot misverstanden, irritaties of tegenslagen. Het Process Communication Model® helpt je om je eigen gedrag en dat van anderen te observeren en de persoonlijkheden en onze verschillende voorkeuren te begrijpen. Zo leer je jouw communicatiestijl effectief aan te passen en haal je het beste uit elk gesprek. In elke situatie, elke dag weer.

Zo werkt het

PCM is een unieke tool om anderen te ontcijferen. De Amerikaanse klinisch psycholoog dr. Taibi Kahler is de man achter PCM. Als onderzoeker op gebied van de Transactionele Analyse ontdekte hij stresspatronen die we allemaal laten zien - en de voorwaarden die we nodig hebben om op ons best te zijn. Ook ontdekte hij zes persoonlijkheidstypen die we allemaal in ons hebben. Hij onderscheidt zes persoonlijkheidstypen die we allemaal in ons hebben: de Gestructureerd denker, Doorzetter, Rebel, Promotor, Harmoniser en Dromer. Elk type heeft z’n eigen sterke kanten en voorkeuren. En in elk van ons staat een andere combinatie van deze typen centraal. Deze helpen om ons eigen en andermans gedrag te voorspellen, miscommunicatie te voorkomen en zo een positief verschil te maken.  

Beoefen PCM in vier stappen

 PCM

1. Wees je bewust van jouw persoonlijkheid 
Als je jouw voorkeuren kent, weet je wat je moet doen om je goed te voelen. Dit helpt je om je energie en stress te managen en goed voor jezelf te zorgen.

2. Herken wat anderen doen, zeggen en laten zien 
Door anderen te observeren, herken je hun voorkeuren en ontdek je de beste manier om ze te benaderen.

3. Pas je communicatiestijl aan
Op basis van wat je ziet en hoort, weet je wat je kunt doen en zeggen om echt verbinding te maken.

4. Bouw sterkere relaties 
Met positieve, dagelijkse interacties op je werk, in vergaderingen, sociale situaties – en thuis.

De kracht van PCM

  1. PCM is een tool om dagelijks verschil te maken en sterkere relaties te bouwen. Met jezelf en anderen. Inzicht in jouw eigen persoonlijkheid is daarin de eerste stap.

  2. PCM is gebaseerd op observatie, vandaaruit is het ontstaan. Met PCM heb je tools in handen voor HOE ik het beste met mezelf kan omgaan en met anderen.

  3. Met PCM is distress observeerbaar, voorspelbaar én omkeerbaar. Je kunt realtime interventies doen om contact te herstellen en weerstand om te zetten in betrokkenheid.

  4. PCM is concreet. Het geeft tools en inzicht in wat we zeggen, voelen en doen.

  5. PCM kun je toepassen in iedere situatie van het leven, zelfinzicht en -management is de sleutel naar verbinding met anderen.

  6. De vragenlijst is gevalideerd (onderzoeken bij NASA 70-er jaren): Het meet wat het zegt te meten. En betrouwbaar: als je de vragenlijst opnieuw invult komt er een vergelijkbaar resultaat uit. In 2014 is de vragenlijst opnieuw gevalideerd.

 
Joke Nobel

Soms moet je alles
opzij leggen en gewoon
eerst even voor jezelf zorgen

Joke Nobel

Contextueel Hulpverlener

Marja Voorsluijs

Als je jezelf en de ander begrijpt en accepteert, heb je veel meer geduld met de ander én met jezelf

Marja Voorsluijs

Trainer en teamcoach PCM

Op de hoogte blijven?

Volg ons op instagram

© 2024 Viviano
Website door Linqq.nl